Olvass! Hírek, Irodalom - Gyönyörködj: virágképek! Légy naprakész!

Mottó: "Nincs kegyetlenebb zsarnokság, mint az, amelyik a törvények nevében, a jog színeiben cselekszik. Amely éppen azokkal az eszközökkel végez áldozataival, amelyek megmentésüket kellene, szolgálják."

2013.02.13. Diákokról hírek:

Ezért nem marad oktatási államtitkár Hoffmann? "Egy ember ekkora terhet már nem győz"

A közoktatásra alapozható a felsőoktatás színvonalának emelése is - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kedden Budapesten, a Szentimrevárosi esték programsorozat rendezvényén. Az oktatási államtitkárság előzőleg azt közölte az MTI-vel: köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját Hoffmann Rózsa, a felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként.

http://tinyurl.com/b3ag7vd

Február 16-ig nem vesz részt a HÖOK a Felsőoktatási Kerekasztal ülésein

Egyelőre nem vesz részt a Felsőoktatási Kerekasztal ülésein a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a továbbiakról a február 16-i soproni közgyűlésen határoznak.A szervezet elnökségi ülése után kiadott közleményben hangsúlyozták: megdöbbenéssel fogadták, hogy a kormány és a kormánypárti többség a felsőoktatási kerekasztal napirendjén szereplő ügyekben az alaptörvény módosítására készül. A miniszter nyilatkozatával ellentétben erről a lépésről az elmúlt hetek során semmiféle tájékoztatást nem kaptak - tették hozzá.

http://tinyurl.com/ae9j4fk

Nem enged a hallgatói szerződésből az új felsőoktatási államtitkár

Klinghammer István szerint a hallgatói szerződés morális kérdés, és ha valaki az állam támogatására igényt tart tanulmányaihoz, akkor azt valamilyen formában a későbbiekben törlesztenie is kell a közösségnek. Ugyanakkor a feltételekről - arról, hogy mennyi időn belül, hány évet kell Magyarországon dolgozni, illetve, hogy mi van azokban az esetekben, amikor valaki, bár szeretne, de nem tud elhelyezkedni - lehet tárgyalni.

http://tinyurl.com/a3rhbmy

Teremfoglalás az ELTE-n: ma is az egyetemen éjszakáznak a diákok

Tegnap kezdődött a Hallgatói Hálózat által szervezett egyetemfoglalás: körülbelül harminc hallgató ma is az ELTE Múzeum körúti campusának egyik nagyelőadójában éjszakázik a kormány felsőoktatási intézkedései ellen tiltakozva. A diákok még fórumoznak, a dékánhelyettes az épület többi részét lezáratta.

http://tinyurl.com/a8re8cc

Döbbenetes provokáció a debreceni hallgatói fórumon

Döbbenetes esetről számolt be a vagy.hu. A diákok sajtótájékoztatójára érkező ultrások a renitens hallgatókat azzal fenyegették meg, hogy elvágják a torkukat.

http://tinyurl.com/bz88pg5

A Fradi és a Videoton szurkolói is a Loki-drukkerek mellé álltak

Debrecen – A debreceni szurkolók a HaHa fórumán nehezményezték, hogy a szervezet bírálta a stadionépítést. A Lokisták az ősellenségek tiszteletét is kivívták akciójukkal.

http://tinyurl.com/bbko6or

Ahogy az MTI látta a hétfői diáktüntetést

Az alábbiakban az MTI szerkesztett és részben rövidített beszámolóit olvashatják időrendben a Hallgatói Hálózat (HaHa) hétfői megmozdulásáról.

http://tinyurl.com/ae2vfh2

Hoffmann Rózsa: napokon belül nyilvánosságra hozzák a hittanra való jelentkezés szabályozását

Napokon belül nyilvánosságra hozzák a szeptembertől a közoktatásban heti egy órában induló hit- és erkölcstan, valamint az etika oktatására való jelentkezés szabályozását - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden a Szentimrevárosi esték rendezvénysorozat keretében Merre tart az oktatás? című előadásában.

http://tinyurl.com/azq47tt

Hoffmann Rózsa: a közoktatásra alapozható a felsőoktatás színvonalának emelése is

A közoktatásra alapozható a felsőoktatás színvonalának emelése is - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kedden Budapesten, a Szentimrevárosi esték programsorozat rendezvényén. Az oktatási államtitkárság előzőleg azt közölte az MTI-vel: köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját Hoffmann Rózsa, a felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként.

http://tinyurl.com/a2jhcp6

Diáktüntetés - több száz hallgató éjszakázott az egyetemeken

A tüntető diákok hétfőn az ELTE BTK, a Corvinus, majd a Színművészeti Egyetem épületét is elfoglalták egy időre. A Deák térről még ezren indultak, később egy több száz fős csoport mozgott a városban. A rendőrök csak kísérték a kiszámíthatatlanul mozgó csoportot, és igyekeztek rávenni a diákokat arra, hogy ne az úttesten vonuljanak. Estére több száz diák vette be magát az ELTE bölcsészkarára, és egy maroknyi csoport megszállta a pécsi BTK-t is. Azt mondták: reggelig maradnak.

http://tinyurl.com/bz53r7k

Klinghammer a "vonal alatti viselkedést" nem tudja figyelembe venni

A diáktüntetések résztvevőinek egy része meg lett tévesztve. Velük, róluk is tárgyalna a jövőben Klinghammer István. A felsőoktatási államtitkári poszt várományosa a Lánchíd Rádiónak adott interjújában kifejtette: mindenkit meghallgatna, de a „vonal alatti viselkedést” nem tudja figyelembe venni. Pelyach Gergely interjúja

http://tinyurl.com/bhv9fpf

Haha: Maradtatok volna otthon

A hétfő esti tüntetés…maradtatok volna otthon leckét írni!

Pécsett, de leginkább Budapesten tüntetett – már ha lehet ezt a fórumozást tüntetésnek nevezni – a Hallgató Hálózat. Azt, hogy a budapesti megmozdulásnak volt-e, vagy lesz-e a későbbiekben foganatja, azt én aztán nem tudhatom – de van egy fölös húszforintosom, hogy az egész lázadozás úgy reménytelen, ahogy van – de a pécsi szekció Széchenyi téren produkált kényszeres tenni akarása nem mondom, hogy nevetséges, csupán teljesen jelentéktelen – írja Chat Géza!

http://tinyurl.com/b3j4mhf

Folytatják a blokádot az egyetemi hallgatók az ELTE-n

Budapest - A Hallgatói Hálózat kedd esti fórumán arról határoztak, hogy továbbra is tiltakoznak a kormány felsőoktatási intézkedései ellen, de nem zavarják az oktatást.

http://tinyurl.com/b6d35g5

Megvan Hoffmann utódja

Klinghammer István, az ELTE volt rektora lesz az új felsőoktatási államtitkár – értesült a Népszabadság Online.

http://tinyurl.com/a8fpfd5

Origo: Elveszik Hoffmann Rózsától a felsőoktatást

Az Origo szerint elveszik Hoffmann Rózsától a felsőoktatást, és közoktatási államtitkárrá fokozzák le. A kormány külön államtitkárt nevez ki az egyre konfliktusosabb felsőoktatás felügyeletére, Hoffmann pedig eldöntheti, hogy a közoktatással akar-e tovább foglalkozni.

http://tinyurl.com/b5mxw3z

A HÖOK megdöbbent, és egyelőre nem tárgyal

Nekik nem szóltak az alkotmánymódosítási tervekről.

http://tinyurl.com/ad6rdmx

Loki-szurkolók zavarták meg a Hallgatói Hálózat debreceni fórumát

Debrecen - A drukkerek azt nehezményezték, hogy a HaHa a stadionberuházást is bírálta. Több volt a szurkoló, mint a diák.

http://tinyurl.com/aqhhsxp

Focidrukkerek az ELTE-n

Folytatják a hétfőn kezdett "blokádot" a kormány felsőoktatási intézkedései ellen tiltakozó hallgatók az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ám hangos rendzavarással nem lehetetlenítik el az oktatást - erről döntöttek a Hallgatói Hálózat (HaHa) kedd esti fórumán, amelyet az egyetem bölcsészettudományi karának épületében tartottak.

http://tinyurl.com/bhraayf

Klinghammer lesz a felsőoktatási államtitkár

Az oktatási államtitkárságon megerősítették: Klinghammer István lesz az új felsőoktatási államtitkár; Hoffmann Rózsa a jövőben csak a közoktatásért felel.

http://tinyurl.com/b4dpkoq

Klinghammer: a hallgatói szerződés morális kérdés

Klinghammer István szerint a hallgatói szerződés morális kérdés, és ha valaki az állam támogatására igényt tart tanulmányaihoz, akkor azt valamilyen formában a későbbiekben törlesztenie is kell a közösségnek, ugyanakkor a feltételekről lehet tárgyalni.

http://tinyurl.com/aym8v7c

Hiller István: Nem volt vastag pénztárca, de volt motiváció

Hiller István érkezett meghívottként a Közéleti Klub keddi rendezvényére Oroszlányba. A volt oktatási és kulturális miniszter a közoktatás jövőjét, mint legaktuálisabb témát vesézte ki a HB söröző-Kiskőrösi Borozó nagytermében, a mintegy száz érdeklődő előtt.

http://tinyurl.com/a3h97uf

Hoffmann: a közoktatásra alapozható a felsőoktatás színvonalának emelése is

A közoktatásra alapozható a felsőoktatás színvonalának emelése is - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kedden Budapesten, a Szentimrevárosi esték programsorozat rendezvényén. Az oktatási államtitkárság előzőleg azt közölte az MTI-vel: köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját Hoffmann Rózsa, a felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként.

http://tinyurl.com/aj7j3wy

Fidesz a fiatalok ellen

A hétfői diákmegmozdulások bebizonyították, hogy elbukott az Orbán-kormány korábbi években már több társadalmi csoporton kipróbált "oszd meg és uralkodj" tárgyalási módszere. A fiatalok világosan megmutatták, nem kérnek az olyan tárgyalási színjátékból, amiben a szereplőket és a forgatókönyvet is előre megírták - írja közleményében Brantmüller László.

http://tinyurl.com/a8osfx6

A február 16-ig a HÖOK nem vesz részt a felsőoktatási kerekasztal ülésein

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája február 16-i soproni közgyűlésén határoz majd a felsőoktatási kerekasztalon való további részvételről, addig a munkacsoportok ülésein nem vesznek részt - közölte a szervezet.

http://tinyurl.com/a3ebjcm

Balog és Hoffmann ablaka alatt virrasztanak Gyurcsányék

A következő három éjszaka az oktatási államtitkárság épülete előtt virrasztanak a Demokratikus Koalíció politikusai, így akarják felhívni a figyelmet a kormány szerintük elfogadhatatlan oktatáspolitikai intézkedéseire.

http://tinyurl.com/bxdovpj

Lefokozták Hoffmann Rózsát

Köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkárság közölte, Hoffmann Rózsa korábbi feladatköre két részre válik, a felsőoktatási területért, államtitkári rangban, Klinghammer István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt rektora felel majd.

http://tinyurl.com/atharge

Hoffman utódja tornagatyában várja a kihívást

Budapest – Az ELTE volt rektora, Klinghammer István váltja a kedden menesztett Hoffmann Rózsát. A felsőoktatás új felelőse ebből az alkalomból nyilatkozott a Magyar Távirati Irodának. Mint szavaiból kiderült, sok jót nem várhatnak tőle sem a kilátástalan helyzetben lévő pedagógusok, sem a tisztességes oktatásért küzdő diákok.

Ha hinni lehet az első megnyilatkozásnak, Klinghammer ott folytatja az oktatás szétverését, ahol Hoffmann Rózsa abba sem hagyta.

http://tinyurl.com/bfbqezs

Az ELTE volt rektora veszi át a felsőoktatás ügyét

Hoffmann Rózsa a posztján maradva a jövőben elsősorban a köznevelési rendszer kérdéseivel foglalkozik

A felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában történő személyi változásokról pénteken ad tájékoztatást Balog Zoltán miniszter. Az oktatási államtitkárság kedden közölte: Hoffmann Rózsa a posztján maradva a jövőben elsősorban a köznevelési rendszer kérdéseivel foglalkozik.

http://tinyurl.com/b9cepqq

Így éltünk 4.

Egyetemeink

1953 nyarán a Nagy Imre-kormány kiigazítási programjának köszönhetően többen kerültünk be az ELTE bölcsészkarára úgynevezett „polgári családból”, azaz nem feltétlenül vonalas körökből. Akadt köztünk egyházi iskolában maturált, akadt kádergyerek, papnövendék, szakérettségis, s ki tudja még, kiféle-miféle. Emlékezetes társunk volt egy túlkoros BKV-kalauz, a nála is jóval idősebb, ugyancsak „beiskolázott”, elhanyagolt külsejű, ivós feleséggel. (Ahhoz azért kellett némi kincstári optimizmus, hogy valaki feltételezze: ennyi akadály ellenére ők elvégzik az egyetemet. Nem így történt.)

http://tinyurl.com/abnnb49

'Ilyenre csak a kommunisták és a nyilasok vetemedtek'

Kedden délelőtt folytatódott az ELTE bölcsészettudományi karán a hallgatók egyetemfoglalása. A mintegy 30-40 aktivista több alkalommal is összetűzésbe keveredett a kar oktatóival és hallgatóival, akik számon kérték rajtuk, hogy miért akadályozzák a tanítást. A kari dékán jogellenesnek tartja a megmozdulást, ám a kérése ellenére a hallgatók nem hagyták el az elfoglalt előadótermeket.

http://tinyurl.com/b7mlr3w

A drukkerek nem értek rá egyetemet foglalni

Csak beugrottak az ELTÉ-n tüntető diákokhoz, elbeszélgetni velük. Döntsék el Önök, hogy volt-e értelme. Videó.

http://tinyurl.com/axyrv7f

A PSZ elnöke szerint az állami átállással járó problémák egyike a KLIK lépése

Jogszerű az iskolák eszközeinek átvétele

Bár több érintett is kifogásolja, jogszerűen veszi át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az iskolák egyes eszközeit. A KLIK az intézményekkel vagyonhasználati szerződést kötött, így az eszközök átvételéhez joga van.

http://tinyurl.com/at7nw7f

Folytatják a blokádot a hallgatók - de nem lehetetlenítik el az oktatást

Folytatják a hétfőn kezdett "blokádot" a kormány felsőoktatási intézkedései ellen tiltakozó hallgatók az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ám hangos rendzavarással nem lehetetlenítik el az oktatást - erről döntöttek a Hallgatói Hálózat (HaHa) kedd esti fórumán, amelyet az egyetem bölcsészettudományi karának épületében tartottak.

http://tinyurl.com/aqqoy5v

Hoffmann Rózsa viszi el a balhét

Elveszik tőle a felsőoktatást, és közoktatási államtitkárrá fokozzák le információink szerint Hoffmann Rózsát. A kormány külön államtitkárt nevez ki az egyre konfliktusosabb felsőoktatás felügyeletére, Hoffmann pedig eldöntheti, hogy a közoktatással akar-e tovább foglalkozni. Alapvetően elégedettek a munkájával, de se a diákokkal, se a rektorokkal nem találta a hangot, és neve összenőtt a népszerűtlen kormányzati intézkedésekkel.

http://tinyurl.com/cqxx8kp

A blokád folytatódik

Csellel vették be a diákok a BTK-t

Jelképesen elfoglalta és „blokád alá vette” néhány száz hahás hallgató az ELTE BTK Trefort kerti campusának három előadótermét, majd a nagy hidegben tartott kora esti meneteléssorozat során ugyanígy „bevették” a Corvinust, a Színház- és Filmművészeti Egyetem színpadát, de az eredetileg tervezett célig, a Műegyetemig nem jutottak el. A diákok – ez voltaképpen tisztázatlan – hajnalig (vagy tovább?) maradhatnak, de mától ismét „övék az egyetem.” Nem hagyják, hogy a kormány alkotmányban rögzítse a diákság röghöz kötésének elvét, felszámolja az egyetemek autonómiáját, s folytassa a módszeres forráskivonást a felsőoktatásból. A BTK dékánja elítélte az akciót. A meccs reggel még a döntetlenre állt. Jöhet a második félidő. Buják Attila riportja.

http://tinyurl.com/bfvjhhd

Ki tartja blokád alatt az egyetemeket?

Ki tartja blokád alatt az egyetemeket? Az a pár száz diák, akik tegnap bementek az egyetemi előadásokra tüntetni, vagy azok, akik miatt nem lehet kifizetni az előadásokat tartó tanárokat?
Az ELTE kétségbeejtő helyzetbe került, borzalmas pénzügyi gondjaik vannak, fűt-fát ígérnek nekik, és nem tudják, hogy mi lesz velük hó végére. Az egyetemek költségvetési támogatása folyamatosan csökken. Ráadásul a felsőoktatás finanszírozása nem kizárólagosan oktatásügyi probléma, hatalmas klinikákat működtet pár egyetem, és ezektől is óriási pénzeket vettek el.

http://tinyurl.com/acwuu72

diáktüntetések

Ma sem hallgatnak, utcára mennek a diákok

Pénteken lejárt a Hallgatói Hálózat kormánynak adott határideje, úgyhogy ma ismét diáktüntetés lesz Budapesten. Meg Szegeden és Pécsen. Miközben a szervezet még mindig a keretszámok és a hallgatói szerződések bevezetése miatt tiltakozik, a tárgyalásokon már kiegyező HÖOK most ismét hazugnak nevezte a kormányt.

http://tinyurl.com/dymww2l

Egyetemfoglalással és tüntetésekkel csapnak oda a dühös hallgatók

Budapesten, Szegeden, Pécsen és Debrecenben is diáktüntetések lesznek hétfő délután - a Hallgatói Hálózat budapesti demonstrációja a Deák téren kezdődik, és az ELTE lágymányosi campusán ér véget.

Budapest: a Deák téren kezdődik a demonstráció  Plusz video!!!!!!!!!!!!

http://tinyurl.com/cnubynn

Olajat öntöttek a tűzre a tüntetések előtt

A kormány az elmúlt másfél hónapban néhány ponton engedett a diákok követeléseinek, amely részben csökkentette a hétfőre tervezett diáktüntetés élét. Pénteken azonban olajat öntöttek a tűzre azzal az alaptörvény-módosítással, amely az alkotmányba foglalná a leginkább vitatott röghöz kötés intézményét. A hallgatók délután nemcsak Budapest belvárosában tüntetnek, de Pécsen, Szegeden és Debrecenben is lesznek megmozdulások. Az Éhségmenet egy ponton érintkezik a fővárosi diáktüntetéssel.

http://tinyurl.com/cmdlokb

Ők állnak a diáktüntetések mögött

Fővárosiak, vidékiek, egyetemisták, gimnazisták, végzett és aktív hallgatók szervezik az elmúlt évek legnagyobb hatású utcai demonstrációit. A sok száz aktivistából most csak néhányat mutatunk be, de ne lepődjön meg, ha a közvetlen környezetében diákaktivistákkal találkozik.

http://tinyurl.com/c6bop2b

Diáktüntetések: itt nézhetitek élőben a pécsi szabadegyetemi előadásokat

Megkezdődtek a szabadegyetemi előadások a Pécsi Tudományegyetemen, ahol délután öt órától együtt tüntet a Középiskolai Hálózat és a Hallgatói Hálózat: a demonstráció a 48-as térről indul, a diákok először a Széchenyi térre vonulnak, ott csatlakoznak a pécsi szabadegyetem résztvevőihez, együtt mennek a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarának épületéhez. A hétfői demonstrációkról itt olvashattok, a szabadegyetemi előadásokat pedig itt nézhetitek élőben:

http://tinyurl.com/cam3en7

Blokád az Eltén

Óramegszakításokkal hirdetett blokádot az Elte bölcsészkarán a délutáni diáktüntetést előkészítő hallgatói fórum. A hírek szerint ezen nem csak diákok, de egyetemi oktatók is részt vesznek.

http://tinyurl.com/cvdfbjm

Egy előadó elfoglalásával melegítenek a délutáni diáktüntetésre

Hétfő délelőtt 11 órától az ELTE BTK-n blokádot hirdetett a hallgatók egy csoportja. Ezen a napon kezdődött a szorgalmi időszak az egyetemen.

A diákok a főépület egyik előadótermét foglalták el, és ott fórumot tartanak. A blokádolók célja, hogy beleszólhassanak az oktatáspolitikába. Azt akarják elérni, hogy tanítás helyett a diákok követeléseiről szóló fórumok, szabadegyetemi előadások legyenek az intézményben, amíg követeléseik nem teljesülnek, vagy maguk a fórumozók másképp nem döntenek.

http://tinyurl.com/cpmdmtx

Tantermekben alszanak a diákok

Tiltakozó diákok foglalták el hétfőn késő délután az ELTE Múzeum körúti épületét, majd a demonstrálók a Corvinust és a Színművészeti Egyetemet érintve vonultak egy kört a városban, hogy további szimpatizánsokat toborozzanak. A körülbelül 500 fős tömeg a Múzeumkertet is érintette, ahol a márciusi ifjak stílusában elszavalta a Nemzeti dalt. Nagyjából 100-200 diák úgy döntött, a BTK-ban éjszakáznak. Összedobták a pénzt a közös vacsorára, és azon gondolkodnak, hogy kedden hogyan folytassák a tiltakozást. A Quimby énekese kedden felkeresi a tüntetőket. Közben a Kossuth téren az éhségmenet nagyjából 200 résztvevője demonstrált. Az [origo] összefoglalója az eseményekről.

http://tinyurl.com/atkmeza

Rászállt az LMP a diáktüntetésre

Folytatni kell a diáktüntetéseket - írta hétfői közleményében az LMP. A párt közölte: részt vesz a hétfői hallgatói demonstráción. A Hallgatói Hálózat képviselője hétfőn reggel a KlubRádió műsorában arra kért mindenkit, hogy pártszínekben ne csatlakozzon a megmozdulásokhoz.

http://tinyurl.com/czrgm3p

Tüntetés: Kétszáz diák volt Pécs utcáin

Középiskolások, egyetemisták, oktatók és tanárok tüntetnek délután Pécsett. Eközben a pécsi professzorok szerint külföldről támogatott politikai erők játékszerévé váltak a diákok, illetve a HaHa.

A pécsi Középiskolai Hálózat és Hallgatói Hálózat közös demonstrációt tart a 48-as téren, mivel követeléseikhez ragaszkodnak, és az általuk a kormánynak adott ultimátum február 8-án lejárt. Ráadásul az alaptörvény  tervezett módosítása a diákok szerint szentesítené az egyetemi autonómia korlátozását.

http://tinyurl.com/9wv3m6k

Felvonulók kérték: kormányváltást, párbeszédet, anarchiát seggfejeknek

Mandiner-kommentelő és kormányt buktatni szándékozó aktivista is megjelent a hétfői diáktüntetésen, amelyet a Hallgatói Hálózat szervezett. Az általunk megkérdezettek az egyetemek finanszírozásáról és a hallgatói szerződésekről eltérően vélekedtek, abban viszont egyetértettek, hogy a jelenlegi irány rossz. És küldtek számokat is mindenkinek, aki szereti őket – vagy sem.

http://tinyurl.com/cnwyj9r

Megzavarták az órákat, és lázítottak

Több vidéki és fővárosi egyetemen folytatódtak tegnap a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái által szervezett diáktüntetések. Délután Budapesten mintegy ezer fiatal vonult végig a Deák tértől az ELTE bölcsészkaráig, majd este a Corvinus Egyetemhez és a Színház és Filmművészeti Egyetemhez vonultak. A Deák térre közösen, több mint százfős csoportban érkeztek meg a színművészeti egyetem diákjai.

http://tinyurl.com/cxppsu3

„Anyu, add el a házat, diplomát akarok”

A diákszervezetek korábbi követeléseinek teljesítéséért, egyben a hallgatói szerződés elemeinek alaptörvényben tervezett rögzítése ellen demonstrált mintegy háromszáz fiatal hétfőn Pécsen.

http://tinyurl.com/d4b4ru2

Fidelitas: A HaHa csak a zavarkeltésben érdekelt

A Fidelitas szerint az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a Hallgatói Hálózat (HaHa) csak a zavarkeltésben érdekelt, nincs más célja, mint éket verni a fiatalok közé.

http://tinyurl.com/crsjbus

A Corvinus Egyetemhez vonultak a tüntető diákok

A Corvinus Egyetem Fővám téri épületéhez vonultak tovább azok a demonstrálók, akik a Hallgatói Hálózat (HaHa) és a Középiskolai Hálózat által szervezett Deák téri tüntetésről először az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karához (ELTE BTK) mentek.

http://tinyurl.com/cg6ozhu

..............................................................................................................

Pazarolni jó

Volt a rendszerváltás idején egy bon mot: azt tudjuk, hogy mi lesz, de mi lesz addig? Mostanában ez átíródott, és valódi aggodalom színezi: azt tudjuk, hogy mi lesz, de mi lesz aztán? Aki effélét kérdez, az – joggal – megrémül a törvénykezés, az államigazgatás, a gazdaságirányítás szörnyű feladataitól.

http://tinyurl.com/cwxv7vz

Orbán igazáról győzködték a diáktüntetőt a közrádióban

Rejtett kamerás felvétel jutott az átlátszó.hu birtokába arról, hogy magukat rádiós újságíróknak mondó személyek a kormány és a miniszterelnök igazáról győzködték a december 17-i diáktüntetés után a közszolgálati Magyar Rádió székházába bebocsátást nyert szociológus hallgatót.

A video: http://tinyurl.com/cbj5chn

http://tinyurl.com/blbghad

Felvételi szájbarágót kapnak a diákok a kormánytól

A kormány.hun indítanak tájékoztatót felsőoktatási kérdésekről – derült ki a humánminiszter és a HÖOK mai találkozóján. A hallgatói képviselet jelezte, hogy tovább küzdenek azért, hogy minden szakon lehessen ingyen tanulni a legjobbaknak. Úgy tűnik, még van esély erre is.

http://tinyurl.com/cxxm8pw

Képlékeny röghöz kötés, és 90 ezer férőhely a felsőoktatásban?

Végre sikerült leülnünk egy asztalhoz – így nyitotta szombat esti sajtótájékoztatóját az oktatásért is felelős miniszter, Balog Zoltán, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) folytatott ma esti egyeztetések után. Az első jelek alapján a beszélgetésnél több is történhetett odabent. Egy résztvevő szerint a kormány elismerte, hogy bizonyos kérdésekben rossz úton jár, és a húsvétig kijelölt tárgyalási időben a legvitatottabb kérdéseket is készek tisztázni.

http://tinyurl.com/d8gud9a

Megállapodott a HÖOK a kormánnyal: kezdődnek az egyeztetések

Április végéig tartó, a felsőoktatás átfogó kérdéseit érintő egyeztetés-sorozatban állapodott meg az emberi erőforrások minisztere a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagjaival szombaton. Tárgyalásukon döntöttek arról, hogy két témát még januárban megvitatnak: a hallgatói szerződések ügyét, valamint az egyetemi autonómia kérdését.

http://tinyurl.com/c8z7uae

Itt a kormány szájbarágója

Közzétette honlapján a kormány azt a kérdésekre és válaszokra építő, az Index után csak "szájbarágónak" nevezett anyagot, amelyen keresztül a felsőoktatással kapcsolatos lépéseit magyarázza a felvételizőknek, egészen pontosan egy fiktív gimnazistának, Kis Máriának.

http://tinyurl.com/cn5evrj

„FELVÉTELI-SZÁJBARÁGÓ”

2012. DECEMBER 22.

http://tinyurl.com/czwvpyc

Kész helyzet elé állítják a HÖOK delegációt

Kész helyzettel szembesül az egyetemi hallgatók érdekképviselete, a kormánnyal ma folytatódó tárgyalásai előtt- hívja fel a figyelmet a Népszabadság. A Magyar Közlönyben már megjelent a felsőoktatás megújításáról szóló kormányhatározat, amit Orbán Viktor miniszterelnök jegyez.

http://tinyurl.com/cqr5nx6

Orbánt szajkózta a közrádiós papagájkommandó

Budapest – Rejtett kamerás felvétel jutott az atlatszo.hu birtokába arról, hogy magukat rádiós újságíróknak mondó személyek a kormány és a miniszterelnök igazáról győzködték a december 17-i diáktüntetés után a közszolgálati Magyar Rádió székházába bebocsátást nyert szociológus hallgatót.

http://tinyurl.com/dxx2u4z

..................................................................................

Kerettantervek: itt az új rendelet, három hónapjuk van az iskoláknak

Megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről. Az iskoláknak részben e rendelet alapján kell felülvizsgálniuk pedagógiai programjaikat és helyi tanterveiket a meghosszabbított, március 31-én lejáró határidőig.

http://tinyurl.com/d78sqa7

Égtek a hallgatói szerződések a Széll Kálmán téren

A Város Mindenkié mozgalom által szervezett - a hajléktalanság kriminalizálása elleni - tüntetésen pár százan vettek részt, a Kossuth téren gyűltek össze 16 órától. Az egy órás rendezvény után a Széll Kálmán téren égettek diákok hallgatói szerződéseket, Dopeman is felszólalt. 200-an lehettek, a beszédek és az égetés után a tüntetés véget ért, a résztvevők békésen távoztak a helyszínről.

http://tinyurl.com/bprhg4v

Videó: karácsonyi "nemüdvözletet" kaptak Orbánék

Karácsonyi nemüdvözlet a kormánynak címmel tett ki videót az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozata a YouTube videómegosztó portálra pénteken.

http://tinyurl.com/c98wwdp

Karácsonyi nemüdvözlet a kormánynak (video):

http://tinyurl.com/c98wwdp

Leül a HÖOK tárgyalni Baloggal

A 2013-ban a felsőoktatásba felveendő legalább 55 ezres létszám képzésenkénti megoszlásáról és a hallgatói szerződésről is tárgyalnak szombaton Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselői - mondta Kiss Dávid, a szervezet elnökségi tagja pénteken.

http://tinyurl.com/bu7cuer

Orbán a Kossuthon: A kormány azt hibázta el, hogy nyíltan kommunikált

A "diákok által elvetett" eredeti felsőoktatási koncepció részleteiről beszélt a Kossuth Rádiónak adott interjújában a miniszterelnök péntek reggel. A kormánynak tudomásul kell vennie, hogy hiába van jó koncepciója, ha nem tudja meggyőzni az érintetteteket, akkor nem lehet keresztülvinni az elképzelést – mondta. Azt hibázta el a kormány, hogy nyíltan tájékoztatott mindenkit – véli Orbán Viktor. A gazdaság kérdéseire kitérve úgy fogalmazott: "Európában gazdasági rendszerváltás zajlik, a nyílt tengeren vitorlázunk, óriásiak a hullámok, egy kapitány ilyenkor, ha azt mondják neki, hogy óvatosabban bánjon a kormánnyal, ezen csak nevetni tud".

http://tinyurl.com/cuk6zuf

Én is tüntettem egykor a tandíj ellen – Giró-Szász a tandíjról, tüntetésről,felsőoktatásról

Egyetlen céljáról sem mondott le a kormány a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban, csak az eszközök változtak a tüntetések hatására – mondta a kormányszóvivő a hvg.hu-nak. Giró-Szász András nem hivatott eldönteni, volt-e kommunikációs hiba a tandíj-ügy és a keretszámok kezelésében, állítja, mindvégig pontosan tájékoztatta a közvéleményt a kormány egymást követő döntéseiről. Egyébként ő is a tandíj ellen van, 1995-ben diákként ő is tüntetett ellene.

http://tinyurl.com/cen85ne

Mi a miniszteri álláspont a kerettantervről?

Az emberi erőforrások miniszterének rendelete szerint a miniszter dönt az iskolák benyújtott kerettanterveiről, illetve a kerettantervet alkalmazók köréről és az alkalmazás szabályairól, és a jóváhagyott kerettanterveket nyilvántartja, valamint a minisztérium hivatalos honlapján közzéteszi, a jelent meg a Magyar Közlöny pénteki számában a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről.

http://tinyurl.com/d8chnga

Hoffmanntól kérik az igazgató leváltását a balatonalmádi tanárok

Nyílt levelet írtak Hoffmann Rózsának a balatonalmádi kéttannyelvű gimnázium tanárai, akik azt kérték az oktatási államtitkártól, vonja vissza Gránásiné Bácsi Tünde gimnáziumigazgatói kinevezését. A diáklistázási ügyben elhíresült igazgató a tanári kar szerint "mint vezető és pedagógus hitelét vesztette".

http://tinyurl.com/d5grwas

Eldőlt: lecseréli a Radnóti igazgatóját az ELTE

Molnár Katalin, az iskola egyik tanára lesz az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola új igazgatója 2013. január 1-jétől. A végső döntést az iskola igazgatójáról Mezey Barna, az ELTE rektora hozta meg.

http://tinyurl.com/d7o8eu3

Minden hír a diáktüntetésről itt:

Égetéssel tiltakoztak a diákok

Orbán: hiba volt tájékoztatni a közvéleményt

Vonzóvá válhat a tanári diploma

Ezeken a szakokon nem lehet ingyen tanulni

Péterfalvy is vizsgálja a balatonalmádi listázást

Az olimpiai bajnok büszke lázadó fiára

A magyarok felénél van bicska

"Nem vagyunk üresfejű gyerekek"-diáktüntetés Szegeden

Előállítottak diáktüntetőket

Rendőrök vittek el tiltakozó diákokat

http://tinyurl.com/d3yt44d

A tanárok és szülők is kérik a balatonalmádi igazgató leváltását

Nyílt levélben kérik a Balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium tanárai az intézmény vezetőjének leváltását az oktatási államtitkártól. A levelet a Petíció az Almádi Gimnáziumért elnevezésű Facebook-csoport a közösségi oldalon tette közzé péntek délután, este a szülők újabb nyílt levélben ugyanezt kérték.

http://tinyurl.com/d9zfax2

Libération: A magyar diákok meggyengítették Orbánt

A magyar diákok meggyengítették Orbánt címmel közölt tudósítást a hallgatói tiltakozásról a Libération.

http://tinyurl.com/c33wd6u

Megint kezdődik? Súlyos szavakkal támadják Orbánt nyugaton

Libération: „A diákok kompromisszumra késztették Orbánt”

A magyar diákok meggyengítették Orbánt címmel közölt tudósítást a hallgatói tiltakozásról a Libération.

http://tinyurl.com/cfryyxb

Miért nem támogat egyes szakokat az állam? – Válaszolt a minisztérium

„A kormányzat azokat a szakokat nem támogatja állami ösztöndíjjal, amelyek jó piacképességgel rendelkeznek, vagyis a munkaerő-piacon magas jövedelemmel lehet velük elhelyezkedni” – válaszolta a Világgazdaság Online-nak az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága.

http://tinyurl.com/d5zp42x

Orbánéktól pluszpénzt kap egy egyetem

Százmillió forintos támogatást kap a kormánytól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

http://tinyurl.com/cm3gl7z

........................................................................................................

Tanárok nyílt levele Hoffmann Rózsának

Balatonalmádi – Nem csitulnak az indulatok Balatonalmádiban, és ez így van rendjén. Ami történt, elképesztő és vállalhatatlan. A Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium igazgatónője diákokat és tanárokat faggatott politikai kötődésükről. A beszélgetéseket rögzítette, majd elküldte a megyei kormányhivatalnak.

http://tinyurl.com/c9wkfjo

Tüntetés a Kossuth téren és a Széll Kálmán téren

A lakhatási jogért és a hajléktalanság kriminalizációja ellen tüntetett a Kossuth téren A Város Mindenkié szervezet, a Széll Kálmán téren diákok égettek hallgatói szerződéseket.

http://tinyurl.com/cnulptn

Dopeman: éppen itt volt az ideje a lázadásnak

A tandíj, a keretszámok és a diploma megszerzése utáni röghöz kötés ellen tiltakozó diákok pénteken délután a Széll K&Weblap látogatottság számláló:

Mai: 96
Tegnapi: 77
Heti: 173
Havi: 2 750
Össz.: 367 913

Látogatottság növelés
Oldal: Diáktüntetések az oktatásésrt
Olvass! Hírek, Irodalom - Gyönyörködj: virágképek! Légy naprakész! - © 2008 - 2021 - olvass-nezz-lass.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »