Olvass! Hírek, Irodalom - Gyönyörködj: virágképek! Légy naprakész!

Mottó: "Nincs kegyetlenebb zsarnokság, mint az, amelyik a törvények nevében, a jog színeiben cselekszik. Amely éppen azokkal az eszközökkel végez áldozataival, amelyek megmentésüket kellene, szolgálják."

“Amikor az emberek félnek a kormánytól, az önkényuralom.
Amikor a kormány fél az emberektől, az demokrácia." (Thomas Jefferson)

2014.04.06. A SZERKESZTŐ HATÁROZATLAN IDEJŰ SZABADSÁGOT VESZ KI!

Egymást metsző vonalak

Az Átlátszón hosszan írtunk arról, hogy szerintünk miért morális kötelesség a szavazás vasárnap. Most ezt a szavazással összefüggő technikai információkkal egészítjük ki, illetve megvizsgálunk néhány, a választásokról szóló véleménycikkekben megjelenő sommás kijelentést a választási rendszerről.

http://tinyurl.com/p7qr33y

Napi 300 tonna sugárszennyezett tengervíz, a Jakuza, és az atom cigányai

Hajléktalanok toborzása a veszélyes likvidátori feladatokra, a japán maffia szerepe a radioaktív hulladék kezelése és az erőmű körüli munkák során; a sérült reaktorok hűtésére használt, erősen szennyezett víz tárolási és szivárgási problémái – már e néhány, a világsajtó által felkapott botrányból is sejthető, hogy a fukusimai katasztrófa kezelése korántsem problémamentes.

http://tinyurl.com/pvhpc2c

Egymást metsző vonalak

Az Átlátszón hosszan írtunk arról, hogy szerintünk miért morális kötelesség a szavazás vasárnap. Most ezt a szavazással összefüggő technikai információkkal egészítjük ki, illetve megvizsgálunk néhány, a választásokról szóló véleménycikkekben megjelenő sommás kijelentést a választási rendszerről.

http://tinyurl.com/p7qr33y

Besült a gyanús központi papírtender

Korábban a nyertesre szabott, a nagykereskedés weblapjáról kimásolt feltételekről írtunk egy 4,5 milliárd forint keretösszegű, 1850 magyarországi állami intézmény a következő 3 évre érvényes papír és irodaszer beszerzéseire vonatkozó központi papírtender kapcsán. A tender eredménytelenül zárult, a választások után megismétlik.

http://tinyurl.com/pfpexcy

Voksturizmus és gerrymandering: az újszentiváni csoda

Négy év alatt kétszáz fővel nőtt a választásra jogosultak száma a Szeged melletti Újszentivánban. Fantomszerbek duzzasztják a lélekszámot? A helyi szerb kisebbség és a többségi magyarok rivalizálása? Álláspontok, érvek és tények az Átlátszó újszentiváni videóriportjában.

http://tinyurl.com/lsezgz9

Kálomistától az RTL-ig: hűtlen kezelés gyanúja az MTVA-nál

Ötszázmillió forintot meghaladó hűtlen kezelés és pénzmosás miatt fog vádemelési javaslatot előterjeszteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közmédiánál. Az ügy még az előző vezetés és Cselényi László sara, a gyanús cégek között felbukkan egy RTL Klub-közeli vállalkozás, a feljelentők között pedig megtaláljuk Kálomista Gábor nevét is.

http://tinyurl.com/ljucrql

Választási matek: szigorúan ellenőrizetlen ajánlások

A választások előtt több politikus és elemző is  komoly fenntartásokat fogalmazott meg a jelöltállítással és a kampányfinanszírozással kapcsolatban, de talán még őket is meglepte, hogy a jelöltállítással kapcsolatos rendelkezések milyen mértékben gyenge pontjai a választási szabályozásnak. Az eddigi sajtóbejelentések már 13 pártot érintenek, statisztikai elemzéssel további 9 másokkal valószínűleg nagymértékben együttműködő pártot találtunk.

http://tinyurl.com/orhjb8z

Lázár János visszavonta kommentelők ellen tett feljelentését

Másfél éve húzódó ügy végére került pont azzal, hogy Lázár János visszavonta internetezők ellen tett feljelentését. A miniszterelnökséget vezető államtitkár kipécézte magának egy hírportál hozzászólóit és még balesetének éjjelén eljárást indíttatott ellenük a legfőbb ügyésszel. Később az egészet letagadta, de amikor az ügyészség elállt a vád képviseletétől, a feljelentettek megkapták Lázár beadványát.

http://tinyurl.com/ohu83nj

Közpénzből szépülhet L. Simon László kiadójának eladó kastélya

Hétmillió forintot adott NKA-keretéből Balog Zoltán miniszter egy magántulajdonban lévő, jelenleg is eladásra kínált kápolnásnyéki kastély felújítási terveire.  Az épület két évvel ezelőttig L.Simon László fideszes országgyűlési képviselő vállalkozásáé volt, azóta a 2010-ben L. Simon László kezdeményezésére műemlékké nyilvánított kastély tulajdonosa egy projektcégen keresztül az L.Simon könyveit is megjelentető Ráció Kiadó.

http://tinyurl.com/k55qcox

Heti Mutyimondó: be van fejezve a nagy mű

Elkészült a 4-es metró és hazakerült a családi ezüst, de ez a hét sem telhet el anélkül, hogy megemlékeznénk az adóhatóságról.

http://tinyurl.com/mjk48jw

A hét videója - Fizetés nélkül toloncolták haza a Szocsi Olimpia vendégmunkásait

Régi - új barátaink, akiket kormányunk bőszen véd a nyugati szankcióktól, nem kecsegtetik szívélyes fogadtatással azon kétkezi munkásokat, akik hozzájuk mennének dolgozni. Akár a rabszolgák által felépített dubaji beruházásokról is beszélhetnénk, de a hasonló módszerek ellenére Oroszországról van szó.

http://tinyurl.com/kytulda

Nacionalisták az ötödikről – Oroszország új bűnbakjai

Oroszországnak új bűnbakra van szüksége, és Dmitro Jaros tökéletes erre a szerepre. Senkit nem érdekel az orosz médiában, hogy a Jobb Szektor soha nem volt antiszemita vagy soviniszta szervezet, hogy tagjainak fele orosz anyanyelvű vagy orosz származású, vagy hogy az izraeli hadsereg veteránjai is együttműködtek a Jobb Szektorral az ukrán forradalom idején.

http://tinyurl.com/ojf8m7t

Kazincbarcika jogsértően titkol közérdekű adatokat

Kazincbarcika város önkormányzatát és a tulajdonában lévő cégeket több nem teljesített közadatigénylés miatt korábban két alkalommal panaszoltuk be a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH). Nemrég megérkezett a Hatóság válasza, melyből kiderül, hogy - miként azt sejtettük - Kazincbarcika jogsértően titkolja a közérdekű adatokat, és a NAIH felszólította az önkormányzatot az általunk kért valamennyi adat megküldésére.

http://tinyurl.com/ool7862

Újabb volt NAV-os vádolja az adóhivatalt

Korábban N. úr néven emlegetett forrásunk, azaz dr. Vancsura István,  a NAV volt főosztályvezetője a nyilvánosság elé állt – ma Horváth Andrással közösen tartott közös sajtótájékoztatóján ismertette azokat a szervezeten belüli vezetői lépéseket és intézkedéseket, amelyek végül a távozásához vezettek. Vancsura 2011. nyarán hagyta el az adóhivatalt, miután ő és közvetlen felettesei hiába próbálták megakadályozni a központosított ellenőrzési rendszer, illetve a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szétverését.

http://tinyurl.com/l8e3htw

A Seuso-kincs megmaradt rejtélyei

Ki és miről kötötte a szerződést? Ami a sajátunk, azt nem tudjuk megvenni, de mit tudtunk vajon tenni azért, hogy a tulajdonjogunkat mindenki elismerje? Mi lehet az a költség, amit 15 millió euróval kell kompenzálni? Ezek a legfontosabb, továbbra is megválaszolatlan kérdések a Seuso-kincs egy részének tegnap bejelentett hazahozásával kapcsolatban. A történet egésze meg azt mutatja meg, hogy mennyire egyszerűen, a külső kontroll minimális lehetősége nélkül tud a Kormány milliárdos magánjogi szerződéseket kötni akkor, amikor éppen meg akarja lepni a választóit.

http://tinyurl.com/mbw4zra

Súlyosan gyengítette a KÜIG megszüntetése az adóhatóságot

Az Átlátszón minap közzétett dokumentum egyértelművé tette, hogy az illetékes főigazgató megtagadott áfa-csalások felderítésére irányuló vizsgálatokat. Névtelenséget kérő informátoraink szerint az egyes vizsgálatok blokkolásán túl Somos Katalin számos egyéb intézkedése súlyosan gyengítette az áfa-csalások elleni harcra létrehozott szervezetet, a KÜIG-et is. Most egy olyan dokumentumot adunk közre, amelyből kiderül: a Nemzetgazdasági Minisztérium a KÜIG tavalyi megszüntetésével épp az ellenkezőjét tette annak, mint amit a területen dolgozó vezetők az áfa-csalások elleni hatékonyabb fellépés érdekében javasoltak.

http://tinyurl.com/o26rufk

Állami szervezeteken keresztül, miniszteri levelekkel kampányol a Fidesz

Az őstermelők és a korkedvezményes nyugdíjasok is miniszteri levelet kaptak a napokban arról, hogy mennyi mindent tett értük a kormány az elmúlt négy évben. Fazekas Sándor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon keresztül, Balog Zoltán pedig az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon keresztül üzent az érintetteknek. 

http://tinyurl.com/p7vczhe

Választás 2014: Mindnyájunknak el kell menni

A mi egy mondatban megfogalmazható programunk az, hogy minél több tájékozott választó döntsön az ország ügyeiben. Az Átlátszó azért jött létre, hogy korrupciós ügyeket feltárva és az állam működését átláthatóvá téve elszámoltathatóvá tegye a közhatalom gyakorlóit. Az elszámoltatásnak egy tömegdemokráciában a legfontosabb eszközei a választások. Azaz hiába derítünk mi ki bármit a felcsúti ingatlanviszonyoktól és a közmédiának adott milliárdok sorsától az ellenzéki pártokhoz köthető üzletemberek vagy éppen szocialista önkormányzatok gyanús ügyein át a kuruc.info üzemeltetőinek személyéig, hiába veszi át a sztorikat a sajtó, hogyha aki olvassa, az arra jut, hogy „nahát, milyen mocskos dolog a politika”, de változtatni már nem akar rajta.

http://tinyurl.com/pzn2myy

A tökéletes recept: így alapítsunk újságot állami hátszéllel

Rég bedőlt volna a Heti Válaszhoz tartozó, szerkesztőbizottságában Orbán Viktor nejét is felvonultató Magyar Konyha magazin az állami hirdetések nélkül. Bemutatjuk a Magyar Konyha receptjét.

http://tinyurl.com/nwureeg

Így úszhatják meg az áfacsalók – Somos Katalin leállított egy fontos vizsgálatot

Az Átlátszó birtokába került újabb dokumentumok nemcsak azt bizonyítják, hogy a NAV egyes vezetői állítottak le vizsgálatokat, hanem egész konkrétan azt is, hogy a kiemelt ügyekért és adózókért felelős főigazgató ténylegesen megakadályozta egyes áfa-csalás gyanús ügyekben a felderítést. A tavaly megszüntetett, eredetileg többek között épp a hálózatos áfa-csalások felderítésére létrehozott KÜIG revizorai 2010-ben például egy cukor-importőr kapcsolatain keresztül próbálták több millió kiló cukor útját felderíteni. Somos Katalin, a központosított ellenőrzésért felelős főigazgató azonban megtagadta a láncolat feltárásához szükséges ún. kapcsolódó vizsgálat lefolytatására az engedélyt.

http://tinyurl.com/mgb75t2

Heti Mutyimondó: magasan repül a nejlonszatyor, kinyílott a szélsőjobb

Nem lehet lejönni az ötvenmilliós nejlonszatyortripről, sőt, Zuschlag a sztori óta már más közéleti események hiteles kommentátora is a közmédiában. A héten kivirágzott a szélsőjobb és erősödött az öncenzúrára való hajlandóság. Ez a Heti Mutyimondó.

http://tinyurl.com/la5hmop

A hét videója: Alkalmi munka - az új típusú kizsákmányolás

Határozott idejű munkaszerződés, időszaki vagy alkalmi munka, szabadúszó és a többi. Itthon is ismert kifejezések arra az egyre elterjedtebb módszerre, mely a költségek minimalizálásának és a profitok magasan tartásának érdekében egyre több munkavállalót érintenek a tengerentúlon. A Vice videója szerint az USA nagy cégeitől kezdve a kisebb boltokig gyakorlatilag állandósult az alkalmi munka.

http://tinyurl.com/ofnvv8o

Tömegközlekedés: kenőpénzzel olcsóbb

A Fizettem.hu-ra több olyan bejelentés is érkezett, amely arról számol be, hogyan lehet megúszni a tömegközlekedési eszközökön a jegyvásárlást, vagy legalábbis hogyan lehet olcsóbban, persze nem legálisan jegyet venni sofőröktől, kalauzoktól, ellenőröktől. Több minta rendszeresen ismétlődik, ezekből az esetekből mutatunk be néhányat.

http://tinyurl.com/pxrfkkh

Kalózkodással vádolják a közérdekű bejelentőt

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) honlapján hosszú időn keresztül elérhetők voltak még nyilvánosságra nem hozott szabadalmi bejelentések. Az erre a figyelmet felhívó Pintz György ellen azóta fegyelmi eljárást folytatnak és feljelentették, az ombudsman friss jelentése viszont neki ad igazat. Az SZTNH szerint egyéni érdekeket szolgáló rosszhiszemű lejárató kampány folyik a Hivatal ellen; a szövevényes ügynek nincsenek igazi felelősei.

http://tinyurl.com/k7oj6jt

A Kúria jobban teljesít

Emlékezetes választás lesz ez, nem kétséges. A választókerületek politikai célzatú átszabását, az állami szervek által legitimált jelöltállítási és párttámogatási visszaéléseket, a kampányolási lehetőségek korlátozását vagy éppen a kilenc évre bebetonozott, a jelenlegi kormánypártokhoz közel álló tagokból álló Nemzeti Választási Bizottság felállítását még sokáig emlegetni fogják az alkotmányjogászok. Mindez persze szervesen illeszkedik a hatalomgyakorlás 2010-ben meghonosított módjához, így aligha lehettek kétségei bárkinek is afelől, hogy ez a voksolás minden eddiginél kevésbé tisztességes módon fog történni. Egy meglepetés azonban sokakat ért: a Kúria mint jogorvoslati fórum minden várakozásunknál jobban teljesít.

http://tinyurl.com/m377soy

Az ajánlóív árnyékában

Nem a postaládák voltak a gyenge pontjai a jelölési rendszernek, hanem a pártok azok. Egy olyan rendszerben, ahol már elég az észrevétlenül elvégezhető másolás, a hatóságok arra hivatkozva nem cselekszenek, hogy kevesebb a jogsértésekről szóló bejelentés, mint amikor még lopkodni kellett a kopogtatócédulákat.

http://tinyurl.com/osoc75o

3,5 millió forintba került Andy Vajna titkos berlini bulija

A 2014-es Berlinale Filmfesztiválon az Andy Vajna-féle Magyar Nemzeti Filmalap is képviseltette magát, fogadást adtak és reklámozták az új magyar filmeket, az Isteni műszakot, valamint Kálomista Gábor Coming out című filmjét. A fesztiválozás összesen 13,8 millió forintba került, a költségeket közpénzből fedezték – mindezt úgy, hogy magyar film nem is indult a fesztivál fő versenyében. A fogadás, amelyen Andy Vajna is részt vett, 3,5 millió forintot vitt el.

http://tinyurl.com/q8k5wgh

Vecsési hagyományőrző egyesület mögött szervezkedik a Betyársereg

Miután a bíróságok feloszlatták a nyíltan neonáci civil szervezeteket, jelenleg más, legálisan bejegyzett egyesületek mögé bújva működnek. Bemutatjuk a Betyársereg hátországát biztosító vecsési „hagyományőrző” egyesületet. A Városi Nemzeti Szövetség Egyesület aktivistája a Jobbik színeiben önkormányzati képviselő Vecsésen, ahol a Betyársereg januárban „seregszemlét” is rendezett egy önkormányzati tulajdonú ingatlanon.

http://tinyurl.com/n9qaazs

Állami reklámköltések: a csókosok járnak jól

Nem érdemes kormánykritikusnak lenni, ha azt szeretnénk, hogy az állam a mi sajtótermékünkben is hirdessen – ezt a következtetést vonhatjuk le a Mérték Médiaelemző Műhely legújabb, az állami reklámköltéseket vizsgáló tanulmányából. Az állam torzítja a hirdetési piacot.

http://tinyurl.com/nscuw2t

A NAV Bevetési Főigazgatósága mellett zajlik a nagybani feketekereskedelem

A magyar cipő- és ruha-kiskereskedelemben eladott termékek 90 százaléka a Távol-Keletről érkezik, és a Kőbányai úti elosztó központokon keresztül jobbára vám- és adómentesen kerül a fogyasztókhoz – állítja Sinka Zoltán kiskereskedő, aki  tíz éve eredménytelenül ostromolja a jelenséggel kapcsolatos beadványaival az illetékes szervezeteket. Az egykori Ganz-Mávag területén, illetve a közeli Monori Centerben a NAV Bevetési Főigazgatóságának szeme előtt zajlik a nagybani feketekereskedelem. Videóriport.

http://tinyurl.com/o7ep7js

Devizahitelek: a megoldások közül választani a jogalkotó feladata

"Kék-e még az ég?" - kérdezte a Kormány. "Igen, az ég kék" - válaszolta tizennégy alkotmánybíró. "Majd a jogalkotó megmondja, mi fel se nézhetnénk az égre" - válaszolta Pokol Béla.

http://tinyurl.com/qa3yndg

Mennyibe került az erdélyi Demokrácia Központ-hálózat a magyar adófizetőknek?

A Transindex és az Átlátszó első fokon pert nyert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ellen: a döntés értelmében a KIM-nek nyilvánosságra kell hoznia, mennyi támogatást adott az EMNT Egyesületnek. Tudni fogjuk, mennyibe került az erdélyi Demokrácia Központ-hálózat.

http://tinyurl.com/kbzc9qs

Heti Mutyimondó: korrupció, erekció és fikció

Simon Gábor, Matolcsy György, Zuschlag János és a többiek remek irodalmi alapanyagul szolgálnának Rejtő Jenőnek, Móricz Zsigmondnak, Thomas Mann-nak vagy éppen Franz Kafkának is. Így írnátok ti, avagy heti irodalmi témaajánló korrupcióval, fikcióval és erekcióval. Mong Attila lapszemléje.

http://tinyurl.com/nxg92xa

Itt a NAV-jelentés: offshore cégek élősködtek az újpesti futballklubon

Az Átlátszó megszerezte annak a NAV vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A NAV arra a következtetésre jutott, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

http://tinyurl.com/oup8jms

A hét videója: Hogyan lesz valakiből forradalmár?

Március 15-i különkiadásunk a politikai aktivizmus kérdéskörét járja körül Kende Anna Vírus Klubban tartott előadásával.

http://tinyurl.com/cxqwulz

Oroszok a háttérben

Úgy sejtik, menekítik az USA-ból az orosz vagyont

A tavaly decemberi adatok szerint Oroszország összesen 139 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt birtokolt, ez azonban csak alig több mint 1 százaléka a világ más államainak tulajdonában lévő állampapírok értékének Az ukrán válsággal párhuzamosan 104 milliárd dollárral kevesebb államkötvény maradt a Fedben. Orosz beavatkozást sejtenek a háttérben.

http://tinyurl.com/qzwctqd

Idén is eljöttek

CÖF: csaknem ezer lengyel a múzeumkerti ünnepségen

Lengyelországból idén mintegy 400-an érkeztek szervezetten, az egyénileg utazókkal együtt csaknem ezer lengyel volt jelen a múzeumkerti megemlékezésen.

http://tinyurl.com/ne3zjno

Orbán négy évet tévedett

Bajnai Gordon: Most fog felpörögni a kampány

Orbán Viktor minden nemzeti ünnepet arra használ ki, hogy magát a nemzettel azonosítsa. Magyarország ma nemhogy nem egységes, ennyire megosztott az elmúlt huszonöt évben még soha nem volt. Orbán már 2002-ben a Haza nem lehet ellenzékben szlogennel kampányolt. Pedig a haza ellenzékben és kormányon is lehet. Bajnai Gordon miniszterelnökkel a Petőfi szobornál zajló megemlékezésnél készült a 168 Óra online villáminterjúja.

http://tinyurl.com/q9gz9ug

Jön nagyobb vihar is!

Gyurcsány: A miniszterelnök gyáva fráter, meneküljön csak

Süket és vak a miniszterelnök, amikor azt állítja, hogy soha nem volt ilyen egységes ez az ország – mondta a 168 Óra Online-nak Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője a budapesti Petőfi szobornál, ahol az elmaradt demonstráció helyett a Kormányváltás politikusai koszorúztak, és Mesterházy Attila bejelentette: vitára hívja Orbánt. Gyurcsány szerint az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének az a dolga, hogy hajszolja, űzze a kormányfőt, és bizonyítsa, Orbánnak nincs elég tehetsége ahhoz, hogy egy vitában megvédje az álláspontját.

http://tinyurl.com/oaea3zd

„A mai orkán az április 6-i vihar előszele”

Orbán Viktor az a vezetője a rendszerváltás utáni Magyarországnak, aki talán a legtöbbször hivatkozott a nemzeti érdekre, ugyanakkor a legtöbbet ártott neki. Az általa meghatározott négy év szinte pontról-pontra tagadja meg 1848 márciusának örökségét – áll Mesterházy Attila és a kormányváltó szövetség vezetőinek közleményében.

http://tinyurl.com/p4zwjn3

Hiába kövezték újra a Kossuth teret, a valóság romos

Fodor: Ha győzünk, az ország megszabadul a félelem lidércétől

A viharos időjárás miatt március 30-ra halasztotta mára tervezett nagy civil rendezvényét a Kormányváltás szövetsége. Ezért a 168 Óra virtuális színpadára invitáltuk az ellenzék szónokait. Fodor Gábor, a liberálisok vezetője lapunknak úgy fogalmazott: ha a kormányváltó demokratikus erők győznek április 6-án, Magyarország megszabadul a lidérctől, az ország a mindent eluraló félelemtől. Attól a szorongató érzésvilágtól, amely jelen van a mindennapokban. Ha Orbán győz, a kétségbeesés, az elvándorlás, a szétesés folytatódik. Ezt meg kell állítani.

http://tinyurl.com/pkcwlqk

Március 30-án tartják a kormányváltó pártok demonstrációját

Mesterházy: „Nyilvános miniszterelnökjelölti vitára hívom ki Orbán Viktort!”

Ma délután tartotta volna a választás előtti utolsó nagy civil rendezvényét a Kormányváltás szövetsége. Ám a Szabad sajtó útján tervezett demonstrációt lemondták, miután kiderült: viharos széllökések várhatók Budapesten is. Másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Pedig itt akarta bejelenteni Mesterházy Attila, a kormányváltó pártok közös miniszterelnök jelöltje, nyilvános televíziós vitára hívja ki a választás előtt Orbán Viktort. Az MSZP elnökével SÁNDOR ZSUZSANNA készített interjút.

http://tinyurl.com/pxvvgxl

Fontos változások

Életbe lépett az új polgári törvénykönyv

Március 15-én életbe lépett az új polgári törvénykönyv (Ptk.). A magánjogi jogviszonyok lehető legteljesebb körét felölelő kódex nyolc könyvből áll: bevezető rendelkezések, az ember mint jogalany, a jogi személy – azaz civil szervezetek és gazdasági társaságok –, a családjog, a dologi jog, a kötelmi jog – azaz a szerződésekre vonatkozó szabályozás –, az öröklési jog és a záró rendelkezések.

http://tinyurl.com/pxfjmoj

„Szavazz a Jobbik ellen!” – Flashmobot tartottak

Fiatalok egy csoportja Szavazz a Jobbik ellen! táblákat feltartva villámcsődületet tartott a belvárosban.

http://tinyurl.com/ott3qsh

Botka: A nemzetnek szüksége van Szeged példamutatására

Talán soha nem volt ily nagy szüksége sokat csalódott nemzetünknek a példamutató Szegedre, mint ahogyan most van – jelentette ki Botka László polgármester szombaton a Tisza-parti városban a Klauzál téren.

http://tinyurl.com/nokgcl8

Később tartják meg

Elmaradt az ellenzéki összefogás rendezvénye

A várható vihar és az erős szél miatt elmaradt az ellenzéki összefogás délután 3 órára Budapestre tervezett tüntetése – közölték a szervezők az MTI-vel.

http://tinyurl.com/nalrzaf

Március 15.

Lázár: Jó lesz, ha Brüsszel tanul Bécstől!

A következő hónapok és évek tétje, hogy Magyarország képes lesz-e az elmúlt években visszaszerzett nemzeti szuverenitását, önállóságát megőrizni, megvédeni – jelentette ki Lázár János szombaton, Hódmezővásárhelyen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a Kossuth téren.

http://tinyurl.com/njr7g5r

Áder: 1848. március tizenötödike modern politikai nemzetünk születésnapja

A modern politikai nemzet születésnapjának nevezte 1848. március 15-ét Áder János köztársasági elnök a Veszprém megyei Békáson elmondott ünnepi beszédében szombaton, a Hollán Ernő szabadságharcos hadmérnök tiszteletére rendezett megemlékezésen.

http://tinyurl.com/nguo85z

Március 15.

Miskolcon ismét közös volt az ünnep

Miskolcon az idén is közösen ünnepeltek a politikusok március 15-én, Petőfi Sándor szobránál szombat délelőtt egymás után helyezték el koszorúikat a kormány, a kormánypártok és az ellenzéki pártok képviselői.

http://tinyurl.com/nvkupde

Ünnep

Orbán nem bírta ki rezsizés nélkül

Bár a Nemzeti dalban nem mutatott volna jól a rezsicsökkentés, de azt könnyű belátni, hogy éppen úgy, mint ma, akkor, 1848-ban is az igazságtalan terhek csökkentése volt az elsődleges feladat – fogalmazott a miniszterelnök szombaton, a március 15-i nemzeti ünnepen a Múzeumkertben tartott állami ünnepségen.

http://tinyurl.com/p7ql724

Március 15.

LMP: Hűbéri ország nem lehet független

1848-49 üzenete, hogy hűbéri ország nem lehet független, és függő ország lakói nem lehetnek szabadok – jelentette ki szombaton Schiffer András, az LMP társelnöke a párt ünnepi megemlékezésén, a Pilvax kávéházban.

http://tinyurl.com/p999xeq

Március 15.

Orbán: 1848-49 a bennünk rejlő képességek káprázatos megmutatkozása

A magyar nemzet rendkívüli teljesítmények lehetőségét hordozza magában, és 1848-49 sem volt más, mint a magyarokban rejlő képességek és tartalékok káprázatos megmutatkozása – fogalmazott a miniszterelnök szombaton, a március 15-i nemzeti ünnepen a Múzeumkertben tartott állami ünnepségen.

http://tinyurl.com/oxsazdv

Itt vannak Orbán lengyel barátai

A lengyel csoport az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken vesz részt Budapesten.

http://tinyurl.com/ntupvzx

Ráday Mihály magánünnepe

Civil kokárdák

A Kossuth-díjas operatőr, televíziós műsorvezető, szerkesztő több mint harminc évig vezette az Unokáink sem fogják látni című műsort. Készített tévésorozatot az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyeiről is. Az adások alapján születő könyvsorozat első kötete tavaly jelent meg. Az egykori tévés éppen negyedszázada szervez saját március 15-ei ünnepséget lakóháza mellett. SÁNDOR ZSUZSANNA interjúja.

http://tinyurl.com/ochclhl

Unortodox ebéd

Matolcsy-ügy: Londonban szivárogtatásra emlékeznek

"Emlékszem, hogy hallottam a hírt pletykaként” – írta a hvg.hu kérdésére Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője, miután a portál arról érdeklődött, igaz-e, hogy a hivatalos bejelentés előtt Matolcsy elárulta a Goldman Sachs munkatársainak, hogy Magyarország az IMF-hez fordul.

http://tinyurl.com/p6f565u

Az ügyfeleknek nincs teendőjük

Milliárdokat fizetnek vissza a bankok

Az MTI-nek nyilatkozó bankok határidőre visszafizetik az ügyfeleknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában szereplő, jogsértőnek minősített díjakat. Bár a Magyar Bankszövetség több tagja is jelezte korábban, hogy megalapozatlannak tartja a büntetést és várhatóan bírós&Weblap látogatottság számláló:

Mai: 93
Tegnapi: 77
Heti: 170
Havi: 2 747
Össz.: 367 910

Látogatottság növelés
Oldal: Átlátszó.hu
Olvass! Hírek, Irodalom - Gyönyörködj: virágképek! Légy naprakész! - © 2008 - 2021 - olvass-nezz-lass.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »